TOS DE LES GOSSERES.

Traqueobronquitis canina o tos de les gosseres, com el seu nom indica, aquesta és una malaltia infecciosa molt contagiosa del tracte respiratori dels gossos, que causa traqueobronquitis i aparició aguda de tos seca. Està causada per un o més agents infecciosos: un bacteri anomenat Bordetella bronchiseptica, virus de la parainfluenza, adenovirus tipus 1 i 2, virus de l’herpes caní, reovirus i micoplasma. La forma més comuna de la malaltia afecta les vies respiratòries altes, és lleu i dura pocs dies; però també pot complicar-se amb infeccions secundàries al pulmó, que causen pneumònia i poden arribar a ser molt greus. La tos també es pot fer crònica i perdurar diverses setmanes, sobretot en cadells i animals amb depressió del sistema immunitari. Si al nostre gos li apareix un brot de tos seca, caldrà portar-lo al veterinari per a que estableixi un diagnòstic i li apliqui un tractament adient; però, un cop més, la prevenció és important, ja que ens pot evitar la visita al veterinari, la molesta tos i els posibles contagis.

Quins son els símptomes ? Tos seca, però també els gossos poden presentar lleganyes i mocs, inclús poden arribar a tenir febre, perdre la gana i tenir complicacions com pneumònia.

Com ho prevenim ? A tots els gossos que tenen contacte a clubs d’agility, residències, parcs etc… Es recomana la vacunació, la vacuna pot ser: Intranasal. Gotes al nas, tipus pipeta. Subcutània. S’administra juntament amb la resta de vacunes anuals.

Què fer en cas de tos ? En cas d’observar tos en el gos, el millor serà portar-lo al veterinari per a poder-ne fer un diagnòstic i/o descartar altres posibles patologíes.

amunt ↑

L’ESTRÈS EN EL GOS.

Definició estrès: Segons l’Organització Mundial de la Salud (OMS), l’estrès és “el conjunt de reaccions fisiològiques que prepara l’organisme per l’acció”. << Per Richard Lazarus (1966), seria el resultat de la relació entre l’individu i l’entorn, avaluat per aquest com amenaçant, que desborda els seus recursos i posa en perill el seu benestar>>.

Eustrès, En el gos, l’eustres o estrès positiu, és quan el gos pot gestionar noves situacions, conflictives o de l’entorn i les resol de forma positiva sense complicacions. És l’estat en què es troben molts gossos quan treballen, (guarda, pastoreig, obediència), ho podríem comparar amb l’estrès que tenim quan preparem un examen i finalment el podem resoldre sense problema i ens sentim satisfets i amb la feina feta. Cada gos té el seu llindar, un punt màxim en el que poden gestionar l’estrès, i un punt màxim en el que poden no tolerar-lo més. Hi ha gossos amb un llindar més ampli i altres no tant. Quan es sobrepassa aquest punt, es passa de l’Eustrès al Distrès, en aquest punt no hi ha aprenentatge, es pot crear frustració i malestar.

Distrès, El Distrès, és l’estrès negatiu, el cos reacciona químicament donant pas a trastorns i desequilibris, el cortisol augmenta considerablement, és possible notar un augment de la reactivitat, altres gossos decauen.

Signes de l’estrès, alguns signes de l’estrès: Badalls, panteix, coixinets suorosos, excés de micció/ defecació, hiperactivitat, confusió, rascar-se en excés, trastorns cutànis, excés de sed, automutilació.

amunt ↑

TORSIÓ GÀSTRICA

Sindrome

El síndrome de la torsió d’estómac és una malaltia aguda que pot presentar-se en animals domèstics, principalment gossos de raça gran i gegant, generalment amb una bona profunditat de pit, la torsió és de pronòstic molt greu i ha de ser tractada amb la màxima urgència, ja que pot acabar amb la vida del gos en qüestió d’hores. La seva taxa de mortalitat és molt elevada, situant-se en els gossos tractats a temps sobre el trenta o quaranta per cent, i en els no tractats en el cent per cent. Encara que les causes no estan completament aclarides, la teoria més estesa és que a causa de l’acumulació de gasos, l’estómac es dilata fins a un punt en què els lligaments que el fixen no ho subjecten i el pes de la melsa, enganxat a l’estómac, produeix el gir de l’intestí. Això provoca un col • lapse en el rec sanguini, ja que les artèries i venes que es troben a l’estómac s’escanyen, impedint que la sang arribi a altres òrgans vitals, que la sang s’oxigeni correctament i produint arítmies cardíaques; derivant finalment en un xoc.

Símptomes. Els símptomes són:

• El gos es troba inquiet i habitualment es mira l’estómac o el terra.

• Té dolor i inflamació a la zona abdominal, si es colpeja la zona amb la mà sonarà com un tambor.

• Intenta vomitar i, o no pot, o només expulsa saliva escumosa.

Prevenció. La millor medecina és la prevenció, per això es recomana: • Donar el menjar almenys en dues raccions diàries. • Evitar l’exercici abans i, sobretot, després dels àpats. • Evitar les situacions d’estrès durant l’alimentació. • Controlar la ingesta d’aigua després del menjar. • No deixar el menjar sempre a disposició de l’animal, ja que no sabrem ni quan ni quant haurà menjat. • Sobretot, quan es tingui la sospita, acudir urgentment al veterinari; com més aviat més possibilitats hi ha que sobrevisqui.

amunt ↑

SENSIBILITAT A MEDICAMENTS DEL GEN MDR-1

El MDR1 és el nom abreviat d’un gen anomenat resistència a múltiples fàrmacs o gen de resistència a multifàrmacs, encarregat de produir una proteÏna transportadora (P- Glicoproteina) que representa una barrera funcional de protecció pel cervell, i altres òrgans contra fàrmacs i les toxines que se’n deriven. Quan el gen sofreix una mutació i no és funcional, certes substàncies s’acumulen al cervell i en altres òrgans com el fetge i els ronyons en alts nivells tòxics, causant greus problemes neurològics, incloent convulsions i la mort.

A quines races pot afectar ? Border collie, Bobtail, Pastor Shetland, Pastor australià, Pastor australià miniatura, Collie Rough i Smooth, Pastor alemany, Pastor Silken windhounds, Whippets i a cualsevol creuament amb aquestes races.

Com saber si el meu gos està afectat? Si ha presentat una reacció, ja sabrà que està afectat, en cas contrari, es pot fer la prova DNA, es pot fer mitjançant una mostra de saliva o bé una mostra de sang que s’enviarà a laboratori. A Espanya es pot realizar a tres centres: Vetgenòmics (BCN) Universidad Complutense de Madrid Laboratorios Dr. Barba. L’informe de la proba li proporcionarà el genotip del seu gos, donant com a resultat entre: Normal/Normal (+/+) Normal / Mutant (+/-) Mutant/Mutant (-/-).

Quins medicaments poden causar reacció?

gen-mdr1

amunt ↑